För press

Ofrivillig barnlöshet är en berg- och dalbana av hopp och förtvivlan

När något är ofrivilligt kan det göra så jävla ont. Och det gör det att vara ofrivilligt barnlös. Jag vet att det är många med mig som har varit och är där. Längtar och hoppas; önskar att det var annorlunda. Önskar att de inte var en del av statistiken – en av tio som inte kan räkna med att bli biologiska föräldrar, skriver Sara Källström i sin bok ”När ska ni skaffa barn då? En bok om ofrivillig barnlöshet”.

Ofrivillig barnlöshet är en sjukdom och man uppskattar att vart femte heterosexuellt par i Sverige någon gång har haft svårigheter att bli gravida.

Under flera år var Sara Källström och hennes man ofrivilligt barnlösa och genomgick flera IVF-behandlingar innan de till slut blev gravida och fick barn.

– Tyvärr pratas det för lite om ofrivillig barnlöshet. På sätt och vis förstår jag det. När man befinner sig i den ständiga berg- och dalbanan av hopp och förtvivlan orkar man inte utse sig själv till språkrör och blottlägga sorgen, säger Sara Källström.

Boken ”När ska ni skaffa barn då? En bok om ofrivillig barnlöshet” ges ut på Källström Förlag våren 2017 och i boken varvas författarens tankar kring ofrivillig barnlöshet med dagboksanteckningar från hennes tid som ofrivilligt barnlös. Här finns också intervjuer med andra som är eller har varit ofrivilligt barnlösa. Som ett komplement till dessa berättelser finns även intervjuer med en läkare, en barnmorska och en embryolog som arbetar på IVF-kliniken i Falun. Utöver intervjuer och dagboksanteckningar finns saklig information om infertilitet och assisterad befruktning.

– Innan jag och min man försökte bli gravida förstod vi aldrig, inte innerst inne och på riktigt, att det inte är en självklarhet att kunna bli biologiska föräldrar. Den diskussionen existerade inte hos oss eller i vår närhet. Vi tycktes alla ta för givet att vi skulle få bli biologiska föräldrar när helst vi själv önskade. Vi kunde inte ha haft mer fel, säger Sara. Hon fortsätter:

– Jag hoppas att den här boken ska sätta igång samtal bland vänner, kollegor och i offentligheten, att den ska bidra till att vi pratar mer om ofrivillig barnlöshet. Att det ofrivilliga ska synliggöras.

 

Kort om Sara Källström och Källström Förlag:

2016 startades Källström Förlag. Förlaget är godkänd för F-skatt och ger för närvarande endast ut böcker skrivna av Sara Källström.

Sara Källström bor i Borlänge tillsammans med man och två barn. Hon är författare till boken ”När ska ni skaffa barn då? En bok om ofrivillig barnlöshet”.

Under flera år var Sara och hennes man ofrivilligt barnlösa på grund av att Sara har sjukdomen endometrios. När Sara diagnostiserades med sjukdomen påbörjade hon behandling i form av hormonell nedreglering. Efter det väntade en period då Sara och hennes man gick igenom flera IVF-behandlingar innan de slutligen blev gravida.

Vid sidan av sitt författarskap arbetar Sara som gymnasielärare i svenska. Hon är utbildad och legitimerad lärare för grundskolans senare år och gymnasiet. Utöver lärarutbildningen har hon flera års högskolestudier i såväl skönlitterärt som journalistiskt skrivande.

Bilderna är fria att publicera för press.